Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Nepnieuws in de zorg. Hoe maak je (toekomstige) zorgprofessionals vaardig in het omgaan met des- en misinformatie?

11 november 14:15 - 15:00 | Online

“Ik las op Facebook dat het vaccin je onvruchtbaar maakt.” “Dokter, mag ik aan een vitamine-C infuus? Ik zag namelijk een YouTube filmpje, waarin ze zeiden dat het helpt tegen corona!”

Zorgprofessionals krijgen via de (sociale) media, cliënten of patiënten te maken met zorggerelateerde desinformatie en misinformatie, bijvoorbeeld over de veiligheid van vaccinaties en het gebruiken van medicijnen en voedingssupplementen tegen het coronavirus. Hoe zorg je dat (toekomstige) zorgprofessionals des- en misinformatie herkennen, begrijpen waar het vandaan komt en er op de juiste manier mee omgaan?

Nepnieuws in de zorg: een online sessie voor docenten, digicoaches, HR-professionals en anderen die ernaar streven om zichzelf en (toekomstige) zorgprofessionals digitaal vaardig en mediawijs te maken.

Aanmelden
Deze sessie maakt deel uit van het ECP Jaarfestival. Meld je hier aan (rechtsboven zit de knop ‘aanmelden’) om de sessie online te kunnen volgen. Je kunt dan natuurlijk ook nog andere interessante sessies van dit festival volgen.

Sprekers
De sessie wordt georganiseerd door Digivaardig in de zorg en Netwerk Mediawijsheid in het kader van de Week van de Mediawijsheid met als thema: Samen Sociaal Online. Sprekers zijn Rivka Otten van DROG en Lester du Perron van Dokter Media.

Rivka Otten werkt voor DROG, een organisatie die jou ongevoelig wil maken voor desinformatie. Rivka maakt games waarin je in de huid kan kruipen van nepnieuwsmakers. Zo leer je hoe makkelijk dat gaat en snap je beter waarom je dat zelf niet zomaar moet delen.

Lester du Perron is hoofdredacteur van Dokter Media, een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws. Hij werkt daarnaast als arts in de ouderenzorg en is redacteur Gezonde Zorg bij het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.