Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

15de Werkconferentie Digivaardig in de zorg

26 november 13:00 - 17:00 | Microsoft Teams

Op zoek naar tips en inspiratie om jouw zorgorganisatie nog digivaardiger te maken? Kom dan naar onze online werkconferentie op 26 november.

Een stevig inhoudelijk programma helpt jou verder met de aanpak van digitale vaardigheden in jouw organisatie. Deze bijeenkomst is online, via Teams. Ongeveer een week van tevoren en de dag ervoor krijg je de links om in te loggen.

We hebben weer verschillende workshops met allerlei thema’s, denk aan digitale vaardigheden in privétijd, de succesfactoren voor startende organisaties, hoe je resultaten kan meten, inzicht in wat voor type mensen er zijn binnen een team en hoe jij daar goed op in kan spelen en nog veel meer!

Je kan je hier alvast aanmelden.
Het programma met exacte tijden wordt later nog bekend gemaakt. Bekijk hieronder de inhoud van de workshops.

Workshop: Hoe herkennen en helpen we digitaal minder vaardigen en wat zijn hun uitdagingen?
De DigiHulplijn helpt digitaal minder vaardigen gratis bij al hun digitale vragen, maar over wie hebben we het eigenlijk? De doelgroep is diverser dan je denkt, maar waar zitten ze mee en hoe verbinden we deze mensen met lokaal hulpaanbod? In deze workshop willen we kennis delen over de doelgroep en ideeën verzamelen over hoe we mensen het beste kunnen verbinden met het (versnipperde) aanbod aan lokale hulp.

Spreker: Bob Bunnik werkt voor de Alliantie Digitaal Samenleven als kwartiermaker DigiHulplijn. Hij zorgt dat de Digihulplijn optimaal bereikbaar is voor digitaal minder vaardige mensen en werkt met publieke en private partners aan het verbeteren van de dienstverlening. Eerder deed hij onderzoek naar online gedrag van deze doelgroep en het hulpaanbod.

Workshop: Meten is (z)weten
Er zijn talloze manieren om resultaten inzichtelijk te maken, maar verschillende soorten informatie vragen om uiteenlopende presentaties en visualisaties. Misschien heb je wel meerdere resultaten die je op verschillende manieren wilt weergeven, of heb je te maken met doelgroepen die allemaal baat hebben bij andere input. Daar komt bij dat er allerlei tools zijn om je te helpen, maar niet iedere tool is voor dezelfde doeleinden geschikt. Wat voor resultaten kun je eigenlijk allemaal ophalen en hoe kun je die het beste inzichtelijk maken? Welke programma’s of kanalen zet je daarvoor in en hoe pas je de informatie aan op die kanalen én op jouw publiek? De antwoorden komen terug in deze workshop!

Spreker: Jaou Chateau is projectleider en communicatieadviseur bij onderzoeks- en adviesbureau ZorgfocuZ, en neemt je mee in een interactieve sessie waarin deze vragen aan bod komen.

Workshop: DigiVitaler
Er zijn steeds meer digitale mogelijkheden voor mensen om hun eigen gezondheid te monitoren en zorg te regelen. Er is een grote groep van mensen die moeite heeft om deze ontwikkelingen bij te benen. Steeds meer bibliotheken bieden daarom het lesprogramma DigiVitaler aan. Met dit lesprogramma maken mensen in verschillende lessen kennis met digitale zorg en leren ze ermee te werken. We gaan in deze sessie in op de kansen die het lesprogramma bibliotheken en zorgorganisaties biedt om samen te werken aan het digitaal zelfredzamer maken van mensen.

Spreker: Chantal Venema werkt bij Stichting Digisterker als medewerker dienstverlening en relatiebeheer. Sabrina Schipper is projectcoördinator digitale inclusie bij de bibliotheken Zuid-Hollandse Delta en de Boekenberg.

Workshop: Teamrollen en de kracht van DISC
Tijdens onze workshop over teamrollen duiken we in de DISC-methode om te onthullen hoe verschillende gedragsstijlen effectief kunnen bijdragen aan jouw teamdynamiek. Je leert niet alleen de theorie achter de gedragsstijlen kennen, maar krijgt ook praktische tips om de samenwerking te verbeteren. Je ontdekt hoe je je zelfbewustzijn en effectiviteit verhoogt door beter inzicht in je eigen stijl, hoe je je aanpassingsvermogen in leiderschap versterkt om beter op je team in te spelen en hoe je conflicten handig aanpakt met kennis over diverse communicatiestijlen. 

Spreker: Willeke Klinker is actief als DISC-trainer en geeft leiderschapstrainingen. Ze werkt daarnaast bij Stichting ECP, waar ze zich inzet voor de bewustwording rondom digitalisering en het belang van de ontwikkeling van digitale vaardigheden.

Workshop: Starten én stoppen met digitalisering!
Hoe neem je medewerkers mee in digitalisering? Hoe raken mensen gemotiveerd? Maar hoe zorg je dat je niet stapelt. En stapelt. En stapelt. Oftewel: waar kun je ook mee stoppen? In deze workshop neemt Programmamanager Digitale Vaardigheden en Strategisch Innovatie adviseur Suzanne Verheijden je mee in dit thema en gaan jullie samen successen uitwisselen. Het resultaat? Een verbeteridee en een stopidee voor jouw organisatie. 

Spreker: Suzanne Verheijden is programmamanager bij Digivaardig in de zorg

Workshop: Hoe maak je een organisatie digivaardig?
Sta je nog aan het begin van een programma Digitale vaardigheden in jouw zorgorganisatie? Wil je tips en tricks krijgen over wat een succes factoren zijn van een aanpak en die met elkaar uitwisselen? En kennis opdoen waarmee jij aan de slag kan? Dan zit je bij deze sessie goed!

Spreker: Sonja Heijkamp is expert mediawijsheid in de gehandicaptenzorg en trainer digivaardigheid in de zorg

Workshop: Innovatie hoort in het (nascholings)onderwijs!
Digivaardig zijn is één ding, innovatie verantwoord begeleiden een tweede. Daar speel je als zorgprofessional een cruciale rol in. Dat vraagt inzicht van jou op de effecten die technologische innovatie heeft op jou, je cliënten en/of patiënten en hun naasten en je organisatie. Maar jij hebt ook handvatten nodig om dat met alle betrokkenen goed te kunnen begeleiden. Tijd om samen met de zorgprofessionals van nu & de toekomst aandacht te besteden aan verantwoorde inzet van innovatie in de zorg. Ervaring uit de praktijk en de aanpak begeleidingsethiek van stichting ECP staan daarin centraal. 

Spreker: Evelien Lammers is docent Zorg en Welzijn bij MBO Landstede. Hannah Boute is programmacoördinator bij stichting ECP.