Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Essay over de invloed van corona op het werken in de zorg

begroeting elleboog

FWG publiceerde onlangs het essay ‘Onder druk wordt alles vloeibaar. Hoe willen we dat het stolt?’, het eerste essay in een reeks over hoe de coronacrisis het werken in de zorg verandert.

De coronacrisis fungeert als breekijzer voor een aantal veranderingen in de zorg, constateert FWG. Technologie neemt een vlucht, in no-time zijn mensen gemobiliseerd voor de zorg, samenwerking tussen zorgorganisaties versnelt, bureaucratische regels worden versoepeld. Ook het maatschappelijk debat over de zorg is in een stroomversnelling gekomen.

Het is nu belangrijk om deze snelle ontwikkelingen tegen het licht te houden. Wat is de houdbaarheid op de lange termijn? Zijn sommige beslissingen niet overhaast genomen? Denk goed na over wat zou je willen behouden en wat niet, is de boodschap van FWG. En doe dat vooral nu, nu alles nog ‘vloeibaar’ is. Bijvoorbeeld: stel dat we alle snel opgeschaalde e-health behouden? Hebben we dit dan nu goed ingericht? Met voldoende aandacht voor ‘goed werk’, fijne functies, een gevarieerd takenpakket en passende verantwoordelijkheden?

Update: de essay is helaas niet meer beschikbaar