Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Els aan de slag met de digicoach

Els van Warande

Els Lubbers is zorgassistent bij Warande. Ze doet huishoudelijk werk bij mensen die rond De Loericker Stee in Houten wonen. En ze werkt aan haar digitale vaardigheden, want ze wil voorbereid zijn op veranderingen. Ze krijgt daarbij ondersteuning van een van haar collega’s, Lydia Pilaar. Lydia is naast haar werk als HR-adviseur ook digicoach. Bij UtrechtZorg heeft ze hiervoor de opleiding tot digicoach doorlopen en ze neemt deel aan de intervisie met andere digicoaches. Bovendien weet Lydia welke applicaties medewerkers gebruiken binnen Warande.  Ze is digitaal vaardig en zoekt op wat ze niet weet. En ze weet waar de uitdagingen liggen voor haar collega’s omdat ze goed contact heeft met de teamleiders van De Loericker Stee. Lydia: “Digitale vaardigheden zijn voor iedereen te leren!” Samen met Els is ze aan de slag gegaan met de leervragen van Els.

Ik doe het zelf!
Els: “Ik scoorde niet goed op de zelfscan digitale vaardigheden. Dat is ook niet zo vreemd, want ik gebruik de computer of tablet nu nauwelijks tijdens mijn werk. Maar werk verandert. Er gaat meer digitaal. Dus ik verander mee, want ik ben nooit te oud om te leren. Mijn teamleider steunt me hierin. Met Lydia, mijn digicoach, werk ik aan digitale vaardigheden die ik meteen kan gebruiken zoals een e-mail sturen.”

Els heeft inmiddels een aantal zaken geleerd.Ik kan mailen, vergaderingen accepteren, printen, een Topdeskmelding maken en Mic/Mim-meldingen doen. Ik hoef nu niet meer apart aan mijn zorgcollega’s te vragen of ze van mijn handgeschreven papiertje een melding willen maken. Ik doe het zelf! Daar ben ik trots op. En ik rond meteen de dingen af waar ik mee bezig ben. Dat geeft een fijn gevoel.”

“Verder heb ik een digitaal kluisje voor mijn wachtwoorden. En ik kan mijn salarisstroken bekijken. Laatst wist een collega niet hoe ze moest printen. Ik heb haar geholpen! Gaaf! Binnenkort krijgen we met ons team een scholing in het ECD ONS. Ik kijk er naar uit!”

Digitale wensen
Els werkt buiten De Loericker Stee. Ze kan dus niet zo makkelijk even achter een computer of iets aan een collega vragen. “Daarom ben ik blij dat ik een tablet krijg. Zo kan ik meteen een melding doen of iets in de rapportage zetten. De mensen waar ik voor zorg, zijn regelmatig verward. Dan weten ze niet meer waar ze hun spullen leggen zoals medicijnen. Als ik het huishouden doe, vind ik de medicijnen vaak. Dan leg ik ze op een veilige plek. Maar mijn collega’s die de medicijnen komen geven, moeten wel weten waar dit is. Dan is het handig als ik dit digitaal aan mijn collega’s door kan geven.”

Maar ook als een bed van een bewoner een keer erg vies is geworden, kan het handig zijn als Els hier meteen digitaal een melding van kan maken. Dan heeft de bewoner sneller een schoon bed.

“Elke week zit ik een half uur achter de computer. Zo blijf ik het doen, want ik leer door te doen. En het is fijn om bij Lydia in de buurt te zitten want als ik vastloop, kan zij me helpen. Ze is heel geduldig.”

Op de foto: Els Lubbers

Auteur: Suzanne Verheijden en Willemieke Jungheim. Dit artikel is eerder verschenen in ICT&Health nr. 1, 2020.