Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Eén vinkje hier, twee (blauwe) vinkjes daar…

Social media op iPhone

WhatsApp-berichten maken gebruik van vinkjes. Ze zijn je vast al eens opgevallen toen je met iemand appte. Heb je toen ook gezien dat de vinkjes kunnen veranderen? Soms zie je één vinkje, dan weer twee vinkjes, en het kan ook goed zijn dat je wel eens blauwe vinkjes hebt gezien. Wat betekenen die verschillende vinkjes nou precies? Hier een korte uitleg.

Geschreven door Valerie van der Looij 

WhatsApp vinkjes

(http://ozomedia.nl/betekenis-whatsapp-vinkjes/)

  • Eén vinkje: het bericht dat jij hebt getypt is verzonden naar de ontvanger, maar is nog niet bij de ontvanger aangekomen. De ontvanger heeft bijvoorbeeld op dit moment geen internetverbinding, of heeft de telefoon uit. Maar geen zorgen: jouw bericht wordt vanzelf, zodra de ontvanger weer verbinding heeft, afgeleverd.
  • Twee grijze vinkjes: het bericht dat jij hebt verzonden is nu daadwerkelijk bij de ontvanger aangekomen. De ontvanger heeft nu dus een melding ontvangen op zijn of haar telefoon dat er een bericht van jou is.
  • Twee blauwe vinkjes: de ontvanger heeft je bericht gelezen. Dat wil zeggen: de ontvanger heeft jullie chat geopend. De blauwe vinkjes zijn geen garantie dat de ontvanger het bericht al echt gelezen heeft, want iemand kan de chat openen en direct weer wegdrukken zonder het bericht te lezen.

Help, ik zie nooit blauwe vinkjes!

Dat kan twee oorzaken hebben:

  1. Jij hebt jouw eigen ‘leesbevestiging’, oftewel de blauwe vinkjes, uitgezet. Als jij ze zelf uitzet, zie je ze ook niet meer van anderen.
  2. Als jouw eigen ‘leesbevestiging’ wel aan staat, dan is de ontvanger van je bericht hoogstwaarschijnlijk degene die zijn/haar blauwe vinkjes heeft uitgezet. Hier kun jij niets aan doen.