Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

“Door veel te oefenen met mijn digicoach kan ik mezelf nu redden”

Koy Chanbang, medewerkster bij zorgorganisatie Philadelphia.

Koy Chanbang werkt bij zorgorganisatie Philadelphia, waar ze schoonmaakt en af en toe kookt. Omdat Koy het lastig vond om met de computer om te gaan, is ze hier met haar digicoach Danette Scheepsma aan gaan werken. Koy en Danette vertellen samen over hun ervaring.

In contact met de digicoach
De manager van Koy vond het belangrijk dat iedereen waar nodig trainingen kon volgen, om goed met digitale middelen om te kunnen gaan op het werk. Via haar is Koy toen in contact gekomen met digicoach Danette. ‘Ik vond het leuk om te leren beter om te gaan met de computer, maar ook spannend’, vertelt Koy, ‘Ik was eerst bang dat ik het niet kon. Maar Danette snapte me gelukkig heel goed. Ik had meteen een goed gevoel bij haar.’ Dus gingen ze samen aan de slag.

‘Ik had met verschillende dingen hulp nodig’, vertelt Koy, ‘Met mijn mail lezen en versturen. En het online rooster bekijken, waar de vakantiedagen op staan. Ik moest ook leren hoe ik mijn loonstrookjes kon zien op Youforce. Het zijn allemaal belangrijke dingen, die ik nu ook allemaal kan!’

Stap voor stap
Philadelphia heeft een online omgeving, waarin medewerkers hun mail kunnen bekijken en hun rooster kunnen zien. ‘Maar ik kon hier niet goed mee omgaan’, vertelt Koy, ‘Ik vroeg eigenlijk altijd aan een collega of ze de mail konden doen, of de planning.’ Danette stemt hiermee in: ‘Omdat je niet op je werkmail kwam, miste je ook veel dingen. Als er bijvoorbeeld een uitje was of iemand ging trouwen, dan werd dat rondgemaild.’

Koy en Danette zijn daarom begonnen bij de werkmail bekijken. ‘Wanneer ik iets had uitgelegd, maakte ik een A4’tje met de stappen. Willemijn, een collega van Koy, printte dat dan uit, zodat Koy kon oefenen’, legt Danette uit. Elke maand hadden ze samen een afspraak en elke keer maakte Danette een documentje, dat ze toevoegden aan een map. ‘Ik vind het zo fijn om die documenten te hebben’, zegt Koy, ‘als ik iets vergeet, dan kan ik de uitleg er weer bij pakken.’ Ook gaf Danette haar regelmatig opdrachtjes, zoals het versturen van een mail.

Digicoach Danette Scheepsma

Oefening baart kunst
Tussen de afspraken door ging Koy aan de slag. ‘Koy mailde me regelmatig dat ze aan het oefenen was, daar werd ik ontzettend blij van natuurlijk’, vertelt Danette, ‘hierdoor kan ze nu veel zelf.’ Als Koy vragen had, dan schreef ze die op. ‘Als we weer een afspraak hadden, keken we of het document van de vorige keer duidelijk genoeg was’, zegt Danette, ‘Als ze nog vragen had, namen we die door en paste ik het documentje aan. En dan legde ik weer iets nieuws uit. Zo gingen we elke keer een stapje verder.’ ‘Omdat we het in kleine stapjes deden, was het niet zo overweldigend’, voegt Koy toe, ‘Uiteindelijk viel het me erg mee! Dat kwam ook omdat de uitleg van Danette zo duidelijk was.’

Mond-op-mondreclame
Het samen oefenen op locatie bracht nog een voordeel met zich mee. Danette vertelt dat zij namelijk op die manier ook weer in contact kwam met andere mensen die vragen hadden. ‘Vaak vinden medewerkers het ECD nog lastig’, zegt Danette, ‘Daar kon ik dan bij helpen.’ Danette vindt het ook belangrijk om te blijven netwerken als digicoach. ‘Ik zie dat goed contact met managers echt helpt bij digicoaching. Dus ik zorg ervoor dat het managementteam me kent en ze weten wat ik doe. Omdat er zoveel locaties zijn bij ons, kan je niet zomaar overal langsgaan. Als een manager goede ervaring heeft met digicoaching, kom je weer een stuk verder. Het verspreiden van digicoaching komt vaak toch neer op mond-op-mondreclame.’

Fijne digicoach
Koy benadrukt dat ze Danette een erg fijne coach vond. ‘Danette is rustig, ook bij het uitleggen’, vertelt Koy, ‘Ik hoefde helemaal niet te stressen.’ Ook zegt ze dat ze het belangrijk vind bij een digicoach dat zij begripvol zijn, net als Danette, ‘En dat iemand je dingen ook in makkelijke taal kan uitleggen.’

Koy is ontzettend blij dat ze nu zelf achter de computer kan, ‘Ik vond het vaak moeilijk om hulp te vragen. Maar ik ben er zo trots op dat ik mezelf kan redden! Nu ben ik niet meer afhankelijk van collega’s’, zegt ze. Ook Danette is blij met het resultaat. ‘Ik doe het digicoachen met zoveel plezier, ik kan hiermee echt mensen helpen. Samen met Koy hebben we zoveel winst behaald! Het werk is ook afwisselend. De ene keer ben ik met kleine stapjes uitleg bezig, de andere keer help ik iemand die een gevorderde vraag heeft op digitaal gebied. Ik vind dat erg leuk.’