Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Digitip: veilig een kopie van je ID maken

Soms vragen organisaties om (een kopie van) je ID-kaart of paspoort. Maar wist je ook dat organisaties de meeste gegevens van je identiteitsbewijs niet mogen hebben én vaak ook niet nodig hebben? Vaak is een deel van deze gegevens al genoeg. Op een identiteitsbewijs staan persoonlijke gegevens, het is dan ook belangrijk dat je deze gegevens veilig houdt, ook als je een kopie van je ID moet afgeven. De Rijksoverheid heeft hier een handige app voor gemaakt: de KopieID-app.

Met deze app kun je, zoals de naam al zegt , een kopie maken van je ID of paspoort. In de app kun je een blok zetten over de gegevens die niet nodig zijn, zodat deze niet kunnen worden gelezen. Hierdoor kan deze gevoelige informatie niet in de verkeerde handen komen. Belangrijk is bijvoorbeeld om je BSN-nummer te verbergen, als deze niet strikt noodzakelijk moet worden afgegeven. Ook je handtekening en pasfoto kun je makkelijk afschermen met de app.

Verder kun je met de app een watermerk in de kopie zetten, waarin je vermeld wat de datum is van de kopie en het doel. Hierdoor wordt frauderen ook moeilijker.
Je kunt hier meer informatie lezen over de KopieID-app en hoe je deze kan downloaden.

Welke organisaties wel een volledige kopie mogen van je identiteitsbewijs kun je hier lezen.