Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Digitip: screenshots maken met je mobiel

Een schermafbeelding (oftewel screenshot) is een foto die je mobiel maakt van je scherm zelf. Hij legt vast wat je op dat moment op je scherm ziet en dat kan hartstikke handig zijn! Misschien lees je net iets op een website waarvan je dat als afbeelding wilt bewaren of wil je wat je op je scherm ziet als plaatje doorsturen.

Zo een afbeelding maken klinkt leuk, maar hoe moet dat eigenlijk? Misschien heb je het eerder gedaan en heb je geen flauw idee meer hoe je dat ook alweer voor elkaar kreeg. Voor je zwetend alle knoppen van je telefoon woest gaat indrukken: geen nood! Als je dit artikel leest maak jij in no time alle screenshots die je maar wilt.

Android:

Om een schermafbeelding te maken moet je 2 toetsen tegelijkertijd indrukken. Voor een Android smartphone zijn dat het knopje om je volume omlaag te doen (deze zit meestal aan de zijkant van je telefoon) en de aan/uit-knop.

Iphone:

Ook voor de Apple mobieltjes moet je 2 knoppen tegelijk ingedrukt houden. De knoppencombinatie ligt een beetje aan de telefoon die je hebt. Om niet verzeild te raken in veel te veel details over verschillende Apple Iphone versies en functies, kun je het verschil in telefoons ook makkelijk maken: je hebt een Iphone waarbij het beeld de volledige lengte van het apparaat betreft en je hebt een Iphone die onder het scherm nog een ronde knop heeft.

Heb je een Iphone met:

  • Een volledig beeldscherm in de lengte van je smartphone (oftewel: de voorkant van je mobiel is een en al scherm): druk dan de aan/uit-knop en de volumeknop tegelijkertijd in.
  • Heb je nog een Iphone met een ronde knop aan de onderkant? Dan druk je deze tegelijkertijd met de aan/uit-knop in. De aan/uit-knop kan afhankelijk van je telefoon boven of aan de zijkant zitten.

Waar vind je je schermafbeeldingen terug?

Het is je gelukt om een schermafbeelding te maken. Top! Hoe kun je deze weer terugvinden in de bestanden van je mobiel?

Op een Android telefoon ga je naar je Foto’s en dan naar ‘Bibliotheek’ > ‘Screenshots’.
Het kan ook zo zijn dat je foto’s in de galerij staan, dan ga je naar ‘Galerij’ > ‘Albums’ > ‘Screenshots’.

Op de Iphone vind je je schermafbeeldingen bij je foto’s.
Ga hiervoor naar je foto’s en dan naar ‘Albums’ > ‘Mediatypen’ > ‘Schermafbeeldingen’.