Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Digitip: optellen met behulp van Excel

Excel is een van de programma’s uit het Office-kantoorpakket van Microsoft. Het is een handig programma om bijvoorbeeld gegevens te organiseren, zodat je tijd kunt besparen. Naast het verzamelen en organiseren van gegevens is Excel ook enorm geschikt als rekentool. Ook hier hebben we in de zorg natuurlijk wel eens mee te maken. Wist je dat je met behulp van verschillende formules dit proces een beetje kunt vergemakkelijken?

Ben je bijvoorbeeld al bekend met het maken van berekeningen in Excel? Op die manier kun je hele reeksen getallen in een mum van tijd bij elkaar optellen. Typ hiervoor een aantal getallen onder elkaar en ga vervolgens in een lege cel staan. Typ nu = en selecteer het eerste getal. Typ nu een + en selecteer het volgende getal. Druk vervolgens op enter en de som van de berekening verschijnt. Een voorbeeld zie je hieronder. Handig toch?

Wil je nog sneller getallen in een (lange) kolom bij elkaar optellen? Typ =SOM() en selecteer tussen de haakjes de kolom.

Digivaardig in de zorg biedt ook een basiscursus Excel aan, met instructiefilmpjes en opdrachten. Bekijk deze pagina en zoek bij Werkbladen naar Excel Basis. Er zijn versies voor Excel 2010, 2013, 1016 en 365.