Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Digitip: Hoe herken ik een veilige website?

Het is belangrijk dat wanneer je een website bezoekt, je zeker weet dat deze ook veilig is. Vooral als je je gegevens invult en/of een betaling doet. Maar hoe herken je nou een beveiligde website?

Dit kun je doen de URL te checken. Een veilige website begint altijd met ‘https’ in de websitelink. De ‘s’ staat hierin voor ‘safe’. Je kunt dit vaak ook zien aan het slotje dat voor de websitelink staat. Een website die ‘https’ in de websitelink heeft is dus ‘beveiligd’.

Wat wordt hier precies mee bedoeld?
Een veilige website beschikt over een SSL-certificaat. Door dat certificaat is de verbinding tussen jou en de website versleuteld, of beter gezegd: jouw gegevens kunnen niet door derden worden gelezen. Wanneer je dus gegevens invult op deze website dan weet je dat hackers dit niet kunnen zien.

Wat als je toch op een onveilige website belandt?
Dan hoef je je nog niet meteen zorgen te maken. Het kan zijn dat de website verouderd is en daarom niet over een SSL-certificaat beschikt, of dat de zoekresultaten leiden naar een oudere versie van de pagina. Kijk of je de websitelink kan kopiëren en hier ‘https’ voor kan zetten. Vaak lukt het dan wel om de beveiligde versie van deze pagina te bezoeken. Lukt dat niet? Dan is het raadzaam om de website niet meer te bezoeken. Heb je de website toch echt nodig? Vul dan nooit je gegevens in. Wanneer je de eigenaar van de website kent, zou je deze kunnen wijzen op het veiligheidsprobleem. Wanneer je een eigen website hebt met dit probleem en je weet niet hoe je het SSL-certificaat kunt krijgen, dan kun je contact opnemen met je webhosting provider.