Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Digitip: afbeeldingen verkleinen in Paint

Soms wil je een afbeelding gebruiken, maar is de die veel groter dan wat je nodig hebt en daarmee de bestandsgrootte (de ruimte die een bestand inneemt) ook.

Een afbeelding verkleinen kan heel handig zijn: je hebt daardoor meer ruimte op je computer voor andere bestanden. Wanneer je mailt, kun je vaak maar een bepaalde grootte aan bestanden meesturen. Met een kleinere afbeelding bereik je dit limiet minder snel. Wanneer je afbeeldingen in een presentatie gebruikt, wordt de presentatie ook niet heel ‘zwaar’ (een flinke bestandsgrootte). Ook laden je webpagina’s sneller als je een kleiner formaat afbeeldingen gebruikt.

Genoeg voordelen dus. Maar wist je ook dat je afbeeldingen in het programma Paint kunt verkleinen? Paint zit standaard op de meeste Windows computers of kun je downloaden in de Microsoft Store. We nemen als voorbeeld het logo van Digivaardig in de zorg:

Ik vind dat het bestand te groot is voor wat ik nodig heb. Ik open de afbeelding in Paint.

Linksboven klik ik op ‘Formaat wijzigen’. Ik kan daar het bestand wijzigen van 100% naar een lager percentage. Paint ‘krimpt’ de afbeelding dan. Rechts onderin zie je wat de nieuwe grootte van het bestand is. Dit is maar 69,9 kB en kan ik dus prima gebruiken voor nieuwsbrieven, mails of presentaties.
Wanneer je online een afbeelding wilt neerzetten, is 500kB een goede maximum om aan te houden, zodat de pagina niet te zwaar wordt.