Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

‘Digitale starters moet je in het begin aan de hand nemen’

Wendy van Zwolgen werkt bijna twintig jaar bij ’s Heeren Loo. Sinds 2012 is ze ambulante ondersteuner van volwassen cliënten met een licht verstandelijke beperking en psychische problemen. Haar kantoor staat in Druten, in de buurt van Nijmegen. Sinds 2018 is ze ook voor 8 uur per week digicoach. Lees in dit artikel over haar ervaringen als digicoach en haar tips.

Waarom ben je digicoach geworden?
Ik vind het leuk om andere mensen te ondersteunen. Eigenlijk hielp ik al voordat ik digicoach was collega’s met digitale vragen. Bij ’s Heeren Loo ben ik ook superuser van het ECD. Ik ben zelf vrij digitaal vaardig, ik leer gemakkelijk nieuwe dingen op digitaal gebied en ik heb daar ook lol in.

Waarom vind je het belangrijk dat alle zorgverleners voldoende digitaal vaardig zijn?
Digitaal werken levert nu bij veel medewerkers frustratie op en dat is zo jammer. Ik snap het wel, want het ECD is niet het meest makkelijke systeem om mee te werken. Maar als je tijd investeert om het goed te leren kennen, dan levert je dat daarna heel veel tijd op! Die tijd kun je weer besteden aan de cliënt.

Wat voor problemen kom je vooral tegen?
Eigenlijk zijn de angst en de onzekerheid van de mensen die niet digitaal vaardig zijn het grootste probleem. Ze zijn vaak bang om iets kapot te maken of bang dat het hen niet gaat lukken om met een digitaal systeem te werken. Als ze eenmaal de motivatie hebben gevonden om eraan te werken, raken ze snel in paniek als er iets niet goed gaat. Bijvoorbeeld als het systeem net even traag is of als ze een wachtwoord verkeerd intypen. Door de stress lezen ze dan niet meer goed wat er op het scherm staat. Daarom is het belangrijk om de digitale starters juist in het begin heel goed te begeleiden. Door begrip te tonen en het samen te gaan doen, krijgen mensen meer vertrouwen. Je ziet ze gewoon blijer worden, dat is echt heel fijn!

Hoe weten de collega’s jou als digicoach te vinden?
Ik schrijf stukjes in onze maandelijkse nieuwsbrief, er zijn flyers en regelmatig  wordt er tijdens onze werkbijeenkomsten genoemd dat er een digicoach is bij wie je terechtkunt. Ik zit op een flexplek op het activiteitencentrum en heb daar ook wekelijks een inloopspreekuur, het is dus heel laagdrempelig om even bij me langs te lopen. Vaak komen mensen bij me met een vraag over Caress en merk ik dat ze überhaupt niet zo goed weten hoe ze moeten werken met digitale systemen.

Hoe pak je een coachingstraject aan ?
We hebben eerst een of twee gesprekken over de digitale ervaring tot nu toe en de problemen waar de collega tegenaan loopt in zijn of haar werk. Dan gaan we samen doelen opstellen. Na het derde gesprek gaan mensen zelf aan de slag. Ze krijgen van mij huiswerk mee, bijvoorbeeld van deze site. Je ziet dat iedereen een andere manier van leren heeft, daar houd ik rekening mee bij de opdrachten die ik geef. Voor de een is een filmpje handig, voor de ander een werkblad of quiz.

 

Tips van Wendy:

1.       Achterhaal goed met welke vraag iemand komt en in welke leerfase iemand zit. Als iemand echt nog onervaren is, dan kan hij of zij niet meteen alleen aan de slag. Dan moet je iemand eerst bij de hand nemen en kun je pas later op een meer coachende manier ondersteunen.

2.       Laat digistarters zelf het tempo van leren bepalen zodat ze hun eigen proces in de hand kunnen houden.

3.       Bekijk goed wat er aan je gevraagd wordt en in hoeverre het binnen jouw rol als digicoach past om die vraag te beantwoorden. Word je benaderd vanwege een vraag omdat jij een expertrol hebt bij bepaalde systemen, is het een adviesvraag of ligt er echt een coachingsvraag?

4.      Kijk als je nog weinig ervaring hebt met het coachen van mensen of je training kan volgen om nog vaardiger te worden in het coachen.

 

Wat zijn jouw ervaringen met het coachen? Heb je een vraag of een tip? Deel het in de community voor digicoaches!