Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Digitaal vaardig is ook… blind kunnen typen!

Dagelijks typ ik veel en na jaren ‘oefenen’ gaat dat inmiddels best snel. Wanneer ik echter lang achterelkaar typ, merk ik dat ik een stijve nek krijg, mijn concentratie afneemt en het aantal typefouten in mijn teksten toeneemt. Jongere collega’s die soepel tikken met tien vingers, de blik gericht op het beeldscherm in plaats van op het toetsenbord, jaloersmakend vind ik het!

Jongleerballetjes en visualisaties
Omdat ik zeker niet de enige ben die maar een beetje wat improviseert op dat toetsenbord, zijn wij bij ’s Heeren Loo vanuit het project digitale vaardigheden op zoek gegaan naar een cursusaanbieder die de collega’s op het hoofdkantoor een masterclass blind typen kan geven. Het idee was om ze na een eerste kennismaking te motiveren er zelf mee verder te gaan. Zo’n aanbieder hebben we gevonden! Kees van Rooijen van het bedrijf Globaledutainment ging de uitdaging aan om in 2 uur aan ruim 30 kantoormedewerkers het toetsenbord te leren. Hoe hij dat deed? Niet met een laptop of toetsenbord… maar met behulp van visualisaties, 3 jongleerballetjes, en verhalen die gekoppeld werden aan de letters. In onze hoofden voltrok zich een klein wonder: binnen de kortste tijd konden we inderdaad het hele toetsenbord blind bedienen.

Zes keer zo snel
Na afloop van de masterclass wisten we weliswaar alle letters ‘blind’ te vinden, maar het ging natuurlijk nog heel langzaam. Een klein groepje medewerkers, waaronder ikzelf, committeerde zich aan een oefenperiode van 3 weken lang 15 minuten per dag. In een bijeenkomst zorgde Kees ervoor dat we allemaal de mindset hadden om dit vol te houden. Die mindset zorgde ervoor dat ik, ondanks het bedroevende resultaat van 29 aanslagen per minuut (dat is bijna 2 seconden per letter…) na de eerste nulmeting, toch besloot om door te gaan. Inmiddels ben ik drie weken verder en mijn laatste score is 120 aanslagen per minuut. Kortom, er zit progressie in!

Ga aan de slag!
Iedereen die ik hierover vertel, is het met me eens: leren typen is een kleine investering die zich uiteindelijk dubbel en dwars terugverdient. Op persoonlijk vlak, maar zeker ook voor de bedrijfsvoering van je werkgever!

Daarom wil ik iedereen die er ook last van heeft niet blind te kunnen typen, stimuleren om het er niet bij te laten zitten. Mijn tip: zoek een groepje medestanders en volg een cursus, er gaat (letterlijk) een wereld voor je open!

Nadia Plambeck is projectleider digitale vaardigheden bij ’s Heeren Loo