Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Digicoaches enthousiast over intervisie

Ervaringen uitwisselen en leren van elkaar. Dat is wat Marijke Bult samen met collega-projectleider Riekie Weijman organiseert voor de digicoaches van de ouderenzorginstellingen die meedoen met het programma Digitale Vaardigheden van Utrechtzorg.

Bij 14 ouderenzorginstellingen in de regio Utrecht loopt sinds begin april een programma Digitale Vaardigheden. Marijke Bult werkt bij Utrechtzorg als een van de vijf mensen die het programma Digitale Vaardigheden bij de 14 ouderenzorginstellingen ondersteunt. Utrechtzorg is een regionale organisatie van werkgevers in de zorg. Het team Digitale Vaardigheden bestaat uit programmamanager Suzanne Verheijden, onderzoekster Jet Zandvoort, ondersteuner Jan Joosten en twee projectleiders: Riekie Weijman en Marijke Bult.

Projectleiders ondersteunen
De ouderenzorginstellingen die meedoen, hebben een eigen projectleider. Riekie en Marijke ondersteunen deze projectleiders zoveel mogelijk. Zo zorgden ze in de beginfase voor een conceptplan van aanpak en een communicatieplan, dat eenvoudig op maat te maken is voor elke ouderenzorginstelling. Daarnaast zijn Marijke en Riekie vraagbaak voor de projectleiders, delen ze tips en kennis. “Een leuke rol,” vindt Marijke, “vooral omdat het project in elke organisatie toch weer nét iets anders wordt uitgevoerd. Dat levert allerlei verschillende ervaringen op, die ook voor ons als projectleider vaak verrassend zijn.”

100 digicoaches
Een belangrijk onderdeel van de projecten Digitale Vaardigheden is de inzet van digicoaches. Dit zijn medewerkers die affiniteit hebben met IT, zonder een specialist te zijn. Ze helpen hun collega’s om digitaal vaardiger te worden. Dat doen ze met behulp van het lesmateriaal op de website www.digivaardigindezorg.nl . Deze digicoaches zijn getraind en kennen niet alleen de mogelijkheden van de website goed, maar hebben ook geleerd hoe ze hun collega’s kunnen coachen. In totaal zijn er 100 digicoaches opgeleid voor de 14 ouderenzorginstellingen.

Intervisiebijeenkomsten
Inmiddels zijn de digicoaches een paar maanden bezig en hebben ze hun eerste ervaringen opgedaan. Om hen te ondersteunen in hun nieuwe rol, organiseerden Riekie en Marijke op 14 en 17 juni de eerste intervisiebijeenkomsten voor digicoaches. Intervisie is een methode waarmee collega’s die hetzelfde werk doen elkaar helpen om hun werk te verbeteren. Waarom vond Marijke het belangrijk om deze bijeenkomsten te organiseren? “De digicoach is een nieuwe rol in de organisatie, het is voor digicoaches nog een beetje zoeken naar hoe je die nu precies invult. De medewerkers die deze rol vervullen doen dat naast hun reguliere werk. De digicoaches hebben heel verschillende functies, zoals begeleider, communicatiemedewerker, secretaresse of helpdeskmedewerker. Bijna niemand heeft in z’n baan te maken met coachen. Ook hebben ze niet altijd andere digicoaches in de buurt om ervaringen mee uit te wisselen. Daarom leek intervisie voor deze groep ons erg nuttig.”

“De inzet bij deze bijeenkomsten was groot”, vertelt Marijke. “De digicoaches konden van tevoren hun cases en knelpunten inleveren. In kleine groepjes gingen ze daarmee aan de slag. Ze kozen gezamenlijk een casus en bespraken die ongeveer 10 minuten. Elke groepje kon op deze manier ongeveer 5 casussen behandelen. Normaal gesproken behandel je bij intervisie maar één casus waar je diep induikt, maar daarvoor hebben we hier niet gekozen omdat niet alle onderwerpen voor alle digicoaches relevant zijn. Op deze manier kon iedereen z’n eigen uitdaging inbrengen.”

Waardevolle tips
De deelnemende digicoaches waren heel enthousiast over de intervisie. Ze vonden het fijn om te praten met iemand uit een andere organisatie die dezelfde rol heeft. Ze kregen waardevolle tips, bijvoorbeeld over hoe je mensen kunt bereiken en motiveren om aan de slag te gaan met hun digitale vaardigheden.

Marijke heeft alle tips verzameld en gedeeld met de digicoaches. Na de zomer worden er nog 2 intervisiebijeenkomsten georganiseerd.

 

Ook via de community voor digicoaches op deze site kunnen digicoaches elkaar vragen stellen, feedback geven en ervaringen delen. Praat mee!