Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Digibrigade komt in actie

Op maandag 17, 23  juni en 1 juli bezocht de Digibrigade ouderenzorgorganisatie De Koperhorst in Amersfoort. Zes eerstejaars studenten in felblauwe poloshirts beantwoordden digitale vragen van medewerkers en bewoners. De Digibrigade is het promotieteam ter ondersteuning van het project Digitale Vaardigheden in de ouderenzorg.

Goede voorbereiding
“De studenten volgen de opleiding Helpende Zorg en Welzijn bij MBO Amersfoort”, vertelt Jan Joosten van Utrechtzorg die in nauwe samenwerking met Astrid de Witte van MBO  Amersfoort en Marre Dekkers van De Koperhorst de Digibrigade coördineerde. “De studenten vonden het best spannend om het contact aan te gaan en ook nog in te gaan op vragen. Eerlijk gezegd vonden wij dat zelf ook een spannende uitdaging: de studenten komen in een dynamische werksituatie van volwassenen die misschien geen tijd of mogelijkheid hebben om met hun digitale vaardigheden bezig te zijn.”

Daarom was een goede voorbereiding heel belangrijk. Jan: “We hebben het project goed afgebakend en de studenten voorbereid in de lessen. De studenten konden verwijzen naar www.digivaardigindezorg.nl en vragen beantwoorden over de smartphone, de iPad en social media. Als ze er niet uitkwamen, was dat ook geen punt, dan konden ze de vraag doorspelen naar een digicoach die dan later een afspraak maakt. Ook hadden we met een communicatiecampagne ervoor gezorgd dat iedereen bij De Koperhorst van de Digibrigade op de hoogte was.”

Klik tussen oud en jong
De studenten stonden amper achter hun Pop-upstand in de hal van De Koperhorst, toen de eerste bewoners al met vragen kwamen. “Binnen een kwartier stond de eerste bewoner een dansje te maken dat ze haar favoriete spelletje op de iPad weer terug had. Het was gewoon hartverwarmend om te zien hoe het meteen klikte tussen oud en jong.” Samen met Astrid de Witte gingen de studenten ook naar de afdelingen. Aan de koffietafel konden medewerkers hun vragen stellen aan de Digibrigade. “Laagdrempeliger kan het bijna niet, de studenten ontvingen veel complimenten, je zag hun zelfvertrouwen groeien.” Jan noemt de Digibrigade “een mooi voorbeeld van werkplekleren; kort en krachtig leren tijdens je werk waarbij je specifieke leervraag direct wordt beantwoord of opgevolgd.” De middagen werden feestelijk afgesloten omdat alle studenten na afloop geslaagd waren voor dit deel van het examenonderdeel van de opleiding.

Verder uitbreiden
Het was de eerste maar zeer waarschijnlijk niet de laatste keer dat de Digibrigade in actie kwam. “We kijken terug op zeer geslaagde middagen en gaan dit project evalueren op haalbaarheid voor andere zorginstellingen en andere mbo’s. Wij hebben het hele concept nu uitgedacht en ook het promotiemateriaal zoals posters, beachflags en flyers ontwikkeld. Daar kunnen anderen gebruik van maken.”

Door de Digibrigade realiseerde Jan zich dat hij aan zijn eigen digitale vaardigheden ook nog wel wat kan schaven. Hij wil zich vooral verdiepen in Excel en nog handiger worden met social media.

De Digibrigade wordt financieel ondersteund door de provincie Utrecht.