Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Digibetisme net zo gevaarlijk als analfabetisme

digibetisme

Volgens Joris W. van Rijn, co-founder bij Codeskillz, is digibetisme net zo gevaarlijk als analfabetisme. Zo schrijft hij in een kort betoog voor Mediawijzer.net. “Hoe kan het zijn dat we niet aannemen dat iemand de krant zonder meer begrijpt, maar wél aannemen dat ze weten wat een USB-stick is of waarom een browser en Google niet hetzelfde zijn?”

“Anno 2020 onderkennen wij allemaal hoe gevaarlijk analfabetisme is voor individuen in onze maatschappij. De simpelste taken worden onuitvoerbaar in een tijd waarin tekstuele communicatie de overhand heeft genomen over spraak en face-to-face (…).

Laaggeletterdheid en armoede gaan hand in hand: het is vaak een belemmering om zelfredzaam te zijn en dit vergroot de kans op laaggeletterdheid. We nemen niet aan dat iemand bij de instap in ons onderwijs kan lezen (of schrijven en rekenen). Actief besteden we jaren aan het ontwikkelen van deze belangrijke vaardigheden en slepen we wat lastigere leerlingen mee.

De consequenties van analfabetisme zijn algemeen erkend, en daarom doen we er al zo veel aan. De consequenties van digibetisme liggen op de loer (…). We zien de onmisbaarheid van digitale basisvaardigheden aankomen. We zijn er op tijd bij! Laten we het onderwijs nu veranderen en deze onderwerpen toevoegen.”

Lees hier het hele betoog van Joris.