Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

De techtrends van 2020 en verder

Deze 6 technologische ontwikkelingen gaan veel invloed hebben in 2020 en daarna. Je zult ze op allerlei manieren terugzien, ook in de zorg.

Computers gaan steeds beter taal begrijpen
Computers zijn steeds beter in staat om taal te begrijpen op een manier zoals mensen dat ook doen. ‘Natural language processing’ wordt dat genoemd. Je kan dus steeds beter met een computer ‘praten’ zoals met een mens. Dit betekent dat je een computer met spraak kunt besturen i.p.v. met een toetsenbord.

Computers gaan steeds beter ‘kijken’
Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen computers steeds beter met visuele input omgaan. Ze kunnen daardoor steeds beter dingen ‘zien’ en herkennen, soms beter dan mensen. Bijvoorbeeld bij het herkennen van afwijkingen op röntgenfoto’s kan dit worden toegepast en in zelfrijdende auto’s.

Robots
Robots zijn in fabrieken al heel gewoon maar gaan ook meer steeds vaker voorkomen op andere plekken, ook in de zorg. Ze kunnen mensen helpen met bepaalde taken of hen gewoon gezelschap houden. Lees ook: Factsheet Robotica, Werkblad Robotica in de ouderenzorg, Werkblad Robotica in de gehandicaptenzorg, 10 robots voor de zorg die zijn uitgeprobeerd door Zorg voor Beter.

Zelfrijdende voertuigen
Alle grote autofabrikanten zijn nu aan het investeren in de technologie waarmee voertuigen kunnen rijden zodat dat mensen ze besturen. Het is bijna onvermijdelijk dat deze op den duur op de weg zullen verschijnen, al zal dat niet in 2020 zijn.

Extended reality (uitbreiding van de werkelijkheid)
Met extended reality worden alle technologieën genoemd waarbij de echte wereld en de virtuele wereld met elkaar worden vermengd (de term augmented reality hoor je ook veel). Vaak heeft dit de vorm van een soort bril waardoor je de gewone wereld ziet maar ook extra informatie krijgt. Je hebt ook virtual reality waarbij je alleen een virtuele werkelijkheid ziet, zoals op tv maar dan alsof je er middenin zit. Lees ook: Factsheet Wat is augmented reality?, Werkblad Augmented reality voor ouderenzorg, Werkblad Augmented reality voor gehandicaptenzorg.

Smart assistants en chatbots
Misschien ken je  chatbots al van webwinkels, of ken je de digitale assistent Siri van Apple of Alexa van Amazon. Je kan hen vragen stellen in getypte (chatbots) of gesproken (smart assistants) tekst. De slimme digitale assitenten kunnen je bijvoorbeeld vertellen wat voor weer het is, wat er in je agenda staat of een muziekje op zetten. Deze technologie, die gebaseerd is op kunstmatige intelligentie, wordt steeds beter en zal steeds meer gebruikt gaan worden.

 

Bron: LinkedIn