Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

De digicoach en de projectleider, een dynamisch duo  

foto: Ellen Theussing (links) en Nienke de Haan

Liberein (VVT-organisatie) is net gestart met het programma Digitale Vaardigheden. We spreken Nienke de Haan (projectleider Digitale Vaardigheden, adviseur zorgtechnologie en van oorsprong ergotherapeute) en Ellen Theussing (persoonlijk begeleider, allround verpleegkundige en vers van de pers gestart als digicoach)

Nienke vertelt enthousiast over het project: “We konden gebruikmaken van de transitiemiddelen topic 7 en hebben met het MT een sessie gedaan via de Plan-in-1-dag methode. We hebben zojuist 11 digicoaches opgeleid die allemaal uren krijgen om binnen onze organisatie van 1300 medewerkers de digivaardigheid te vergroten. De digicoaches hebben verschillende disciplines waar ze uit komen zoals: zorg, welzijn, administratie en ICT. Een hele leuke enthousiaste en gevarieerde groep.”

We zien dat er een wereld van verschil zit tussen de ICT-kant en de zorg. Medewerkers vinden het moeilijk om met ICT te werken. Ook het ICT-team realiseert zich dat er meer nodig is om medewerkers mee te nemen. Veel medewerkers hebben echt extra tijd nodig om dingen onder de knie te krijgen.”

Ellen vult aan: “Ik werk in een team met collega’s van een gemiddeld wat hogere leeftijd en ik merk dat ze digitaal communiceren lastig vinden. Ze hebben daar extra begeleiding in nodig. Ik had die rol van digicoach eigenlijk al een beetje in mijn team en ben blij dat er nu een project is en ik er ook echt uren voor heb. Ik scoorde best goed op de zelftest digitale vaardigheden dus ik durf het wel aan. We zijn net begonnen met een nieuw Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) met dubbele authenticatie en dat levert bij collega’s de nodige stress op. Alles moet digitaal in het dossier komen en met al die formulieren hebben ze extra hulp nodig. En dat doe ik graag. Sommige collega’s zijn boven de 60 en die vragen zich af: ‘Ik werk al jarenlang in de zorg, waarom moet ik nu opeens digivaardig worden?’  Ze schamen zich ook. Sommige collega’s krijgen echt stress en worden er onzeker en ongelukkig van. Ik vind het leuk als iemand hulp durft te vragen en dan trots is dat ze bijvoorbeeld zelf een formulier heeft ingevuld in het ECD”.

Van Digitale Dinsdag naar alle dagen van de week
Het team zit vol ideeën. Nienke: “We gaan aan de slag met Digitale Dinsdag waar we digitips en informatie gaan delen, we gaan spreekuren houden maar vooral ook bij alle teams langs. We informeren alle teamleiders zodat zij er ook aandacht aan besteden. Zij kunnen ook de zelftest digitaal leiderschap invullen. Stagiaires en leerlingen willen we vanaf de start begeleiden in onze applicaties. Medewerkers gaan we 1 op 1 coachen. Per locatie maken de coaches een eigen plan, deze plannen delen we met de projectleider en de andere digicoaches. Zo leren we van elkaar en zitten we zoveel mogelijk op één lijn met coachen. Ook werken we aan een plan met communicatie en HR voor hun onderdeel. Een van de eerste communicatie-acties is fotolijstjes met informatie over het project naast alle sleutelkastjes. We hebben kaartjes met contactgegevens voor in de postvakken. Elke locatie heeft een digiteam met een eigen emailadres en 06-nummer. We gaan samen met medewerkers de zelfscan of de digitypetest invullen van de coalitie Digivaardig in de zorg en Vilans. Ook willen we verhalen van teamleiders delen over hun ervaringen in het project. Ik probeer als projectleider de digicoaches zoveel mogelijk te faciliteren en te ontlasten zodat ze zich echt met hun werk als digicoach bezig kunnen houden en niet met de organisatie-sores. We hopen echt tijdwinst te kunnen realiseren voor onze medewerkers om zo quality-time voor de cliënt te hebben”.

Belangrijke competenties voor het dynamische duo
Waar moet een digicoach eigenlijk aan voldoen? Ellen weet het wel, dat hebben ze met het hele nieuwe team tijdens de digicoachtraining uitgebreid verkend. “Een digicoach moet vooral geduldig zijn en laagdrempelig”. Nienke: “Daar hebben we ook met name op geselecteerd.” En de projectleider, wat voor vaardigheden zijn belangrijk voor die rol? Nienke: “Een projectleider moet ook veel geduld hebben en vasthoudend zijn. Focus houden en niet het werk van anderen gaan doen.” En voegt daar lachend aan toe: “En heel goed kunnen zuchten, want de organisatie gaat niet vanzelf. Leren van elkaar is ook belangrijk. Ik neem als projectleider deel aan het projectleidersoverleg van de coalitie Digivaardig in de zorg en heb veel informatie gehaald van die website. Dat vind ik echt een super handige en overzichtelijke website met veel praktische tips en concrete plannen. Petje af. Ook regionaal delen we kennis tussen projectleiders en digicoaches. Allemaal net gestart met het project en volop van elkaar leren. (NB: iedereen is welkom!)”

Wensen
Wanneer ben je tevreden op 31 december 2022 om 23.59 uur?
Nienke: “Ik wil dat digitale vaardigheden in de vacatures komen met een aanbod voor begeleiding daarbij. Ik hoop dat alle digicoaches met plezier terugkijken op een ontzettend leuk eerste anderhalf jaar. Ik denk niet dat we in anderhalf jaar klaar zijn maar ik hoop dat onze digicoaches dan goed gevonden worden en medewerkers echt geholpen hebben.” Ellen beaamt dat: “Ik hoop dat mijn collega’s tevreden zijn over hun eigen digivaardigheid en blij en trots dingen zelf doen.”

Extra aandacht
Het is een groot project waar je ongelooflijk veel doelen mee kunt bereiken. Ik vraag de dames wat ze geleerd hebben tot nu toe en waar ze extra op willen letten om hier een succes van te maken. Ellen: “Ik heb veel geleerd van de training: ik zag een mooi voorbeeld bij een collega die heel goed doorvroeg. Daar wil ik ook mee aan de slag.” Nienke: “Ik schrik van de problemen die er zijn met digitale vaardigheden in combinatie met laaggeletterdheid en slechte beheersing van de Nederlandse taal. Dat speelt echt ook een rol in de problemen die mensen ervaren met computers. Daar wil ik echt aandacht voor hebben. En ik merk dat je hier elkaar in nodig hebt. Dit moet je echt samen doen want – het is een cliché – maar dan kom je echt wel verder dan in je eentje!”