Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

De oogst van digitale doorzetters

oogst op straat in Italie

Als een wervelwind komt ze naar me toe. ‘Ja! Daar ben je!’ Het is een van de digidoorzetters die Warande inmiddels rijk is. Begonnen als een digistarter, zelf aan de slag gegaan en nu dus digidoorzetter. De digidoorzetters van Warande denken niet alleen goed na over de computer maar vooral over de vertaling naar hun werk. En waar ze tegen aan lopen bij het gebruik van de verschillende programma’s. Want het gebruik en de velden kunnen vaak nog beter worden afgestemd op hoe zorgmedewerkers werken. Dit komt ook tijdens digicoaching naar voren. En dan pakken we de telefoon! Zo belden we afgelopen maand met een zorgadviseur van Warande en een ICT’er.

Concrete ‘oogst’: we hadden al een testECD. Medewerkers kunnen toegang tot dit testECD aanvragen. Dan kunnen ze gaan oefenen. Zonder de begrijpelijke angst dat ze iets niet goed doen. Door het persoonlijke contact tijdens digicoaching met een aantal collega’s en een bericht hierover op het intranet oefenen nu meer medewerkers in het testECD.

Andere verbetering dankzij een digidoorzetter: we hadden al beschreven hoe je in het ECD een wondfoto zet maar dan beschreven vanuit het ECD. Maar we delen nu met elkaar ook de digitip hoe je dit snel doet als je net aan het bed hebt gestaan en de foto met de tablet hebt gemaakt. Welke digistappen zet je als je met de tablet in je hand aan het bed staat?

Ook bleek het niet altijd handig dat je alleen een MIC/MIM-melding voor jouw team kon doen. Want sommige medewerkers werken incidenteel ook in andere teams. Dat hebben we ook opgelost. Voor anderen lijken het misschien details. Maar voor mijn collega’s in de zorg zijn het belangrijke dingen waardoor ze beter en sneller hun werk kunnen doen.

Willemieke Jungheim schrijft over haar werk als digicoach.