Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Dagboek van een digicoach 3: Het oogje

Als digicoach zie ik collega’s regelmatig zoeken op hun scherm. Naar puntjes, pijltjes of miniknoppen die, in het slechtste geval, ook nog lichtgekleurd zijn. In een uithoek van het scherm leiden zij een kwijnend bestaan. Maar ze zijn wel zo belangrijk dat als je ze niet vindt, je je werk niet goed kunt doen. Stress!

Oogje
Het oogje is ook zo’n mini. Wel een heel bijzondere. Ken je het? Bij sommige computerprogramma’s is het een icoontje van een strak vormgegeven oogje rechts in de balk waar je het wachtwoord typt. Klik je erop, dan kun je zien welke gebruikersnaam of wachtwoord je invoert.

Als je niet veel computert, kijk je naar je toetsenbord als je typt en niet naar je scherm. En als je klaar bent met typen, zie je alleen bolletjes op het scherm. Je oog valt niet op het oogje. Een typefout is snel gemaakt: je komt niet in je computerprogramma. En dus ook hier weer stress. Gelukkig merk ik bij digicoaching dat als mensen het oogje eenmaal hebben gezien ze het vaak gebruiken.

Vaagtaal
Tekstschrijvers kunnen er ook wat van. “Heb jij je device al geporteerd?” Dat wilde een telecombedrijf van onze medewerkers weten. Wij hebben het anders opgeschreven maar het ‘device porteren’ staat wel met stip op nummer 1 van de vaagtaal-top 10 die we op mijn afdeling bijhouden. Schrijf duidelijke taal, dat scheelt een hoop (werk)stress.

Oproep aan makers
We willen in Nederland dat het werk in de zorg aantrekkelijker wordt en we willen meer tijd voor de cliënt. Dus daarom mijn oproep aan ontwerpers en schrijvers: test je apparaten, programma’s en teksten bij gebruikers met verschillende digitale vaardigheden.

Willemieke Jungheim schrijft over haar werk als digicoach en over belevenissen in haar privéleven waar digitaal en niet-digitaal elkaar ontmoeten.

Lees ook haar eerdere blogs:

Willemieke Jungheim