Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Criminelen verdienen steeds meer aan ‘phishing’

Nepmails waarmee criminelen mensen geld proberen af te persen worden steeds overtuigender. In 2018 ‘verdienden’ criminelen op deze manier in Nederland ruim 3,8 miljoen euro. In 2017 was dit nog maar 1,05 miljoen euro. Dit meldt de Betaalvereniging Nederland.

Phishing is een vorm van oplichting op internet. Criminelen sturen mails (of sms’en of Whatsapps) waarmee ze mensen proberen geld te laten betalen of waarin ze proberen de inlogcodes voor internetbankieren van de ontvanger te achterhalen. Ze doen bijvoorbeeld net alsof de e-mail van de bank komt.

Waardoor verdienen criminelen steeds meer aan phishing? Dat komt onder andere door:

  • De kwaliteit van valse e-mails en valse websites wordt steeds beter, met minder taalfouten en betere vormgeving en opmaak.
  • Fraudeurs weten hun doelwitten steeds overtuigender persoonlijk aan te spreken, met een juiste aanhef en naam, ook via sms, berichtenapps als WhatsApp en social media als Facebook.
  • Fraudeurs proberen met phishing ook beveiligingscodes te bemachtigen waarmee ze namens hun slachtoffer een mobiele bankapp op hun eigen smartphone kunnen installeren. Met die bankapp krijgen ze dan toegang tot de bankrekening van hun slachtoffer.

 

Wil je weten wat hoe je phishing mails kunt herkennen? Bekijk dan deze website of zoek bij leermiddelen onder het thema Informatiebeveiliging en privacy naar de training ‘Omgaan met de risico’s van het internet’.

Meestal wordt de schade door phishing trouwens vergoed. De bank betaalt slachtoffers die zorgvuldig zijn omgegaan met apparaten en beveiligingscodes voor internetbankieren en mobiel bankieren bijna altijd de schade terug.