Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Burn-out door niet begrijpen hoe computer werkt

Burn-out door computer

Een groot deel van de mensen die werken met computers en smartphones heeft geen idee hoe ze dit zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken. En dit kan leiden tot een burn-out, vertelt techfilosoof Martijn Aslander in het AD

Als techfilosoof houdt Martijn Aslander zich bezig met de toepassing van technologie in ons werkende bestaan. Hij legt uit dat hoewel technologie in een razend tempo vooruit is gegaan, onze manier van werken is nauwelijks mee veranderd: “De meeste medewerkers gebruiken hun computer niet anders dan een typemachine.”

Schadelijk
Dat is niet alleen onpraktisch, maar ook schadelijk voor onze gezondheid, stelt hij. In onze slechte digitale vaardigheden ziet hij een mede-oorzaak van de rappe toename in het aantal burn-outs in de moderne maatschappij. “Het niet optimaal kunnen werken is een zware belasting voor onze hersenen. Dat vreet energie.”

Niet ingewikkeld
Het goede nieuws: beter gebruik leren maken van computer en smartphone is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Als voorbeeld noemt Martijn de sneltoetsen. De meeste mensen weten die niet te vinden. ,,Dat is jammer, want zo’n toetsencombinatie is niet alleen sneller, maar vergt ook een kleinere breinbelasting dan de hand-oogcoördinatie die je nodig hebt voor het gebruik van een muis.’’

Als tip raadt Martijn aan om hulp te zoeken bij een collega die het wel weet of om online handleidingen te raadplegen. Benieuwd naar meer tips? Lees hier het volledige artikel.