Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Blog: Veilige wachtwoorden zijn makkelijk om te onthouden, echt!

Door Daan Brinkhuis, Concern Informatie and Security Officer bij ’s Heeren Loo (hij weet alles over veilig omgaan met informatie en privacy)

Met een wachtwoord zorg je ervoor dat alleen mensen in kunnen loggen die dat mogen. Je wachtwoord op een geeltje schrijven en dat op je beeldscherm plakken? Geen goed idee dus! Thuis hangt je huissleutel ook niet zichtbaar aan de buitenkant naast de voordeur.

Een veel gehoorde opmerking is: al die wachtwoorden zijn zo moeilijk te onthouden. In dit artikel geven we je een paar handige tips zodat je jouw wachtwoorden makkelijk onthoudt. Zodat opschrijven niet meer nodig is! In het plaatje lees je hoe je veilig omgaat met wachtwoorden, net zoals je dat doet met sleutels thuis. En verderop lees je hoe je veilige wachtwoorden kiest die je ook nog makkelijk kunt onthouden. Daar heb je ook voor thuis wat aan!

Zing jezelf een veilig wachtwoord

Een mooie manier om een veilig wachtwoord te gebruiken en voor de zekerheid toch iets op te kunnen schrijven is door liedjes te gebruiken. Je hebt vast wel liedjes die je mee kunt zingen. Wzgimzztioa! is een moeilijk te raden wachtwoord. Hou je van Hazes, en zelfs als je dat niet doet, dan zing je vast wel eens een van zijn nummers: “Want zij gelooft in mij, zij ziet toekomst in ons allebei!” Kijk nog eens naar het onmogelijke wachtwoord: zie je het? Het zijn de eerste letters van elk woord. Zo, die vergeet je niet meer. Heb je toch een geheugensteuntje nodig? Schrijf dan in dit geval Hazes op een briefje of in een boekje
in plaats van het wachtwoord. Wil je het nog moelijker maken met cijfers? Of vraagt het systeem om een cijfer en/of leesteken te gebruiken in je wachtwoord? Geen probleem: zoek het jaar waarin het nummer uitkwam op en voeg dat aan je wachtwoord toe. Of een 1 voor een soloartiest, een 2 voor een duet, etcetera. Wees creatief op een manier die jou past. Na 90 dagen moet je een nieuw wachtwoord kiezen. Lukt vast: liedjes zat!

De paashaas helpt:

  1. Kies 1 woord dat je goed in twee stukken kunt verdelen. Bijvoorbeeld: paashaas wordt paas en haas.
  2. Plak hier tussen waarvoor je het wachtwoord wilt gebruiken. Bijvoorbeeld: paasECDhaas.
  3. Zet er een cijfer en/of leesteken achter.Bijvoorbeeld paasECDhaas1@.
  4. Onthoud paashaas en schrijf voor jezelf eventueel alsgeheugensteuntje op ECD1@. Dus niet het hele wachtwoord opschrijven!
  5. Maak vergelijkbare wachtwoorden voor GoodHabitz (paasGHhaas1@), Tblox (paasTblhaas1@) enzovoort.
  6. Na 90 dagen moet je een nieuw wachtwoord maken. Kies een ander woord of gebruik een ander cijfer of leesteken.

Er zijn dus meerdere manieren om veilige wachtwoorden te maken die goed te onthouden zijn en waarvoor je best een geheugensteuntje op kan schrijven. Trouwens, als je een vrolijk liedje kiest om in te loggen op je computer, dan ben je meteen vrolijk als je werkdag begint. Bijvoorbeeld: BddmedBddmel! En, weet jij welk liedje hier staat?

Hier nog in het kort waarom je net dat je je huissleutels niet naast de voordeur want, het geen goed idee is om je wachtwoorden op een geeltje op je computer te plakken: