Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Beveilig je accounts met een wachtwoordmanager!

Wachtwoordmanagers. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 61% zijn of haar wachtwoorden hergebruikt. Het is dan ook niet gek dat deskundigen denken dat van honderdduizenden Nederlanders de wachtwoorden op straat liggen. Gelukkig is er een oplossing: de zogenaamde wachtwoordmanagers. Wat is het? En welk soort wachtwoordmanager past het best bij jou? Wij leggen het je uit! 

Wat is een wachtwoordmanager?
Een wachtwoordmanager, ook wel ‘passwordmanager’ genoemd, is een app die je op je telefoon, laptop en computer kunt gebruiken om al je wachtwoorden veilig en op één plek op te kunnen slaan. Het is eigenlijk een digitale kluis waarin je al je wachtwoorden bewaart.  Om daar toegang tot te krijgen, hoef je eigenlijk maar één wachtwoord te onthouden. Dat is handig, want daardoor kun je voor elke website of app een uniek ander sterk wachtwoord gebruiken zonder dat je die zelf moet onthouden.

Hoe werkt het?
Download en installeer allereerst een wachtwoordkluis naar keuze. De meeste kluizen installeren iets extra’s in de browser waarmee je op internet surft. Daarnaast hebben sommige browsers hun eigen ingebouwde wachtwoordmanagers. Als je naar een website gaat, herkent de kluis een inlogpagina. Dan krijg je de vraag of je de inloggegevens wilt toevoegen aan je kluis. Als je dat doet, worden ze vanaf dat moment automatisch ingevuld. Je kunt met de kluis ook sterke nieuwe wachtwoorden genereren voor een website en soms zelfs laten testen hoe veilig je wachtwoorden, alles bij elkaar genomen, zijn. Dit verschilt per kluis en per type abonnement dat je kunt nemen.

Waar vind ik zo’n kluis?
Er zijn online verschillende soorten wachtwoordkluizen te vinden. De meeste wachtwoordkluizen bieden een betalende en een gratis versie aan.  Ze zijn beide even veilig. Bij de betalende versie heb je extra mogelijkheden of functionaliteiten die verschillend zijn voor elke wachtwoordkluis, zoals bv. 1G opslagruimte, technische ondersteuning, onbeperkt aantal wachtwoorden, et cetera. De belangrijkste verschillen op een rij:

  • Gratis/betaald
  • Wel/geen MFA (multifactorauthenticatie)
  • Voor 1 of voor meer apparaten
  • Voor 1 of meer browsers geschikt (gebruik je bijvoorbeeld altijd Chrome om op internet te surfen, zoek dan een wachtwoordmanager die het daarop doet)
  • In het Nederlands beschikbaar

Welke wachtwoordmanager kies ik?
Maar welke wachtwoordmanager past het best bij jou? Dat hangt natuurlijk af van je voorkeuren. Op internet zijn verschillende vergelijkingswebsites te vinden. Wij raden jou bijvoorbeeld deze website aan, of deze.

Hoe weet je of jouw accounts al eens gehackt zijn?
Om dit te achterhalen kun je een online test doen. Als blijkt dat jouw e-mailadres ooit gehackt werd, dan moet je onmiddellijk het wachtwoord veranderen en tweestapsverificatie inschakelen.

De voordelen op een rij
Conclusie: sterke werkwoorden zorgen dus voor een betere beveiliging. Helaas is het erg lastig een sterk wachtwoord te onthouden. Hieronder nogmaals de voordelen op een rij van een wachtwoordmanager:

  • Een wachtwoordkluis houdt al je accounts en wachtwoorden veilig bij. Hier hoef je dus zelf niets voor te doen.
  • De wachtwoordkluis zelf beveilig je met een sterk wachtwoord. Je moet dus nog maar één sterk wachtwoord onthouden.
  • De wachtwoordkluis helpt je om sterke wachtwoorden te maken. Je geeft aan hoe veel en welke karakters je wenst en je wachtwoordkluis stelt een volledig willekeurig wachtwoord voor