Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Augmented reality steeds vaker toegepast in de zorg

Augmented reality is een techniek waarbij er informatie over de werkelijkheid heen wordt gelegd. Je ziet dus nog wel de mensen en voorwerpen om je heen, maar er wordt extra informatie aan toegevoegd die je tegelijkertijd ziet. Bij augmented reality (‘toegevoegde realiteit’) gebruik je bijvoorbeeld een smartphone, waarbij je door de zoeker van de camera kijkt. De extra informatie verschijnt dan op het scherm van je telefoon, zoals bij het spel Pokémon Go. Of je gebruikt er een speciale bril voor (of een combinatie van telefoon en bril, zie het tweede filmpje hieronder).

In de zorg kan augmented reality heel bruikbaar zijn en het wordt dan ook steeds meer ingezet. Zorgverleners kunnen door augmented reality bijvoorbeeld extra informatie krijgen over een moeilijke taak die ze aan het doen zijn, zonder dat ze op een ander scherm hoeven te kijken en dus zijn afgeleid van hun taak. Ook kan via augmented reality een andere zorgverlener op afstand meekijken.

Vorig jaar experimenteerden een groep zorgmedewerkers en studenten bijvoorbeeld een half jaar lang met Augmented Reality (AR) brillen. Terwijl ze risicovolle voorberhouden handelingen uitvoerden, kregen ze instructies via de AR-bril op basis van de Vilans KICK-protocollen. (Lees hier meer over deze pilot)

Binnen Argos Zorggroep kijken artsen d.m.v. een AR-bril op afstand mee met thuiszorgmedewerkers zoals je kunt zien in dit filmpje:

Het Brandwondencentrum Groningen heeft ook AR-brillen ingezet om deskundigen op afstand te laten meekijken bij de spoedeisende behandeling van brandwonden.

In dit filmpje zie je hoe het is om door een AR-bril te kijken:

 

Meer leren over augmented reality?