Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Ouderenzorg moet snel digitaler

Ouderenzorg

Om de zorg voor thuiswonende ouderen op peil te houden, is het nodig dat de overheid nú gaat investeren in digitalisering van dagelijks leven en zorg. Dat schrijft de commissie Toekomst Zorg Thuiswonende Ouderen in een advies aan minister Hugo de Jonge van het ministerie van Volksgezondheid. Maar ook is er een duidelijke boodschap aan ouderen zelf: ga digitaal!

De afgelopen jaren nam het aantal ouderen dat afhankelijk is van zorg toe. En de piek van de vergrijzing moet nog komen. Over 10 jaar zijn er in Nederland 2 miljoen 75-plussers, 600.000 meer dan nu. Om thuiswonende ouderen zorg te kunnen blijven bieden, moeten zorgaanbieders vaart maken met de digitalisering, stelt de commissie. Het gebruik van technologie is namelijk een manier om meer en betere zorg te leveren zónder dat er meer arbeidskrachten moeten worden ingezet.

Zelf regie houden
De commissie pleit ervoor dat ouderen zoveel mogelijk zelf de regie houden over hun leven. De inzet van digitale middelen is daarbij noodzakelijk. Ze doen daarom ook een beroep op de ouderen zelf: maak meer gebruik van digitale technologieën om het dagelijks leven makkelijker en aangenamer te maken. Met de komst van nieuwe technologieën kunnen ouderen nu bijvoorbeeld zelf online boodschappen doen, contacten onderhouden, maar ook professionele zorg ontvangen door middel van telemonitoring, zelfmeting en medicatiebegeleiding.