
Op maandag 30 juni hebben ruim 1600 professionals uit de ouderenzorg het Waardigheid en trots congres in Nieuwegein bezocht. Dit congres is onderdeel van het programma Waardigheid en trots voor de toekomst dat wordt uitgevoerd door kenniscentrum Vilans.
Deelnemers hadden keuze uit meer dan 50 workshops. Eén van deze workshop was Digivaardigheden en digicoaches in de zorg: uitdagingen en kansen van vandaag en morgen!
Changuna Bijvank en Nelleke Kloosterman van zorgorganisatie Icare deelden de aanpak en keuzes die Icare heeft gemaakt. Zo is bijvoorbeeld de digicoach een rol en geen functie. Hierdoor is de digicoach laagdrempelig toegankelijk en zichtbaar voor collega’s. Dit werpt zijn vruchten af wat blijkt uit de successen. Het draagt oa bij aan zowel behoud als het werkplezier van medewerkers.
Daarnaast zijn er uitdagingen om aan te blijven werken: zoals ‘hoe doorbreek je het taboe om hulpvragen te stellen onder medewerkers?’ Deelnemers zijn het erover eens dat schaamte, angst en onwetendheid beïnvloedende factoren zijn.
En ‘hoe zorg je ervoor dat medewerkers over de juiste informatie van de zorgorganisatie beschikken?’
De deelnemers geven elkaar diverse tips: eenvoudig taalgebruik, korte films al dan niet ingesproken. Kies één communicatiemiddel voor alle informatie binnen de zorgorganisatie. En betrek digicoaches bij veranderingen en implementaties.
Kortom het was een interactieve en waardevolle workshop die zowel het belang van digivaardigheid, als de toevoegende waarde van de digicoach heeft laten zien.
Wil je meer weten over digivaardigheid en digicoaches bij Icare? Lees dan: ‘Digicoaches dragen bij aan medewerkersbehoud en werkplezier’ | ICT&health
Bekijk ook hier de Toolkit digivaardigheid.
Artikel geschreven door Anouk Verburg
Foto: Waardigheid en Trots