Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

9 tips om handiger te zoeken met Google

Google is veruit de meest gebruikte zoekmachine om iets te vinden op internet. ‘Googelen’ staat tegenwoordig zelfs in het Nederlandse woordenboek. De meeste mensen typen gewoon een paar woorden in het zoekvenster en dat werkt best goed. Maar er zijn een paar trucjes om nog beter te vinden wat je zoekt:

 • Je kunt naar exacte zinnen zoeken (bijvoorbeeld citaten) door de woorden tussen dubbele aanhalingstekens te zetten. Bijvoorbeeld: “Op een luchtige manier wordt er een
  beeld geschept voor de zorgmedewerkers over de veranderingen in de (brede) zorg en wat dat voor hen betekent”. Google vindt de site waar dit letterlijk staat.
 • Google negeert standaard losse cijfers, letters en veelvoorkomende woorden zoals waar, de, het, en hoe. Is het van belang voor je zoekterm dat Google het cijfer of zo’n woord meeneemt in de zoekresultaten? Plaats dan je zoekwoordencombinatie tussen aanhalingstekens of zet er een plus-teken voor. Bijvoorbeeld The office, aflevering +1 of “The office, aflevering 1’’. Zo geef je bij Google aan dat het woord of cijfer belangrijk is en niet genegeerd mag worden.
 • Je kunt ook woorden uitsluiten in je zoektocht? Bijvoorbeeld New -York. Dan zoekt Google op alle woorden met New, waarin York niet voorkomt, dus niet op New York. Of als je een bepaalde auto zoekt maar je wilt geen resultaten van marktplaats, dan typ je -marktplaats.
 • Wil je een jas kopen tussen de 100 en de 150 euro? Typ dan: jas 100..150 euro. Met twee puntjes ertussen.
 • Door ‘define’ voor je zoekwoord te typen gaat Google op zoek naar de betekenis van het woord. ‘Define innovatie’ leid je naar de encyclopediebetekenis. In het Nederlands.
 • Je kunt ook leegtes invullen. Niet in je leven, maar in je geheugen. Hoe gaat het spreekwoord ook al weer? Typ in: ‘met de * in huis vallen’. Google vult het aan met het
  woordje deur.
 • Zoek je een rapport? Misschien een recente versie er van? Dat wordt vaak in PDF geüpload. Typ dan bijvoorbeeld: eHealth + PDF+ 2019
 • Google kan ook automatisch voor jou zoeken, elke dag weer. Stel Google Alerts in op een onderwerp, bijvoorbeeld de combinatiewoorden ‘zorg + toekomst’. Dan krijg je dagelijks een mail van Google met artikelen waar deze woorden in voorkomen. Lees in dit artikel hoe dat moet, ook als je geen Gmail-account hebt. Handig. Je kunt er ook je eigen naam inzetten, om op de hoogte te blijven van je eigen leven. #Scary.
 • Als je iets in het zoekvenster intypt, zoek je op het hele internet. Maar je kunt ook  zoeken binnen alleen video’s, afbeeldingen, gifjes, nieuws en dergelijke. Dat doe je door te klikken op de schuingedrukte woorden onder het zoekvenster.

Er zijn trouwens ook alternatieven voor Google, alternatieven die wat betreft privacy wellicht een betere optie zijn. Daarover later meer.

Bron: Buro Strakz  & Slimmer zoeken op internet- Sanders 2013