Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer van digitale criminaliteit

In 2018 gaf 8,5 procent van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van digitale criminaliteit. Dat blijkt uit het onderzoek Digitale Veiligheid en Criminaliteit van het CBS. 8,5 procent van alle internetgebruikers komt neer op ruim 1,2 miljoen mensen.

Relatief veel jonge internetgebruikers van 12 tot 25 jaar kregen te maken met digitale criminaliteit: 12 procent van hen was in 2018 slachtoffer. Van de 65-plussers was nog geen 4 procent slachtoffer.

Vermogensdelicten kwamen het meest voor. Een vermogensdelict is een delict waaraan de dader geld verdient, bijvoorbeeld fraude bij online aankopen; mensen betaalden voor goederen of producten die niet werden geleverd. Dat kwam bij 2,7% van de internetgebruikers voor. Daarnaast is bij 0,5 procent geld van de rekening gehaald door criminelen of zijn betalingen gedaan vanaf de rekening.

Andere criminele activitieten waarmee de Nederlandse internetgebruikers te maken hadden waren o.a. hacken (1,8%) of laster (iemand probeert je online zwart te maken met beschuldigingen die niet waar zijn, 1% van de internetgebruikers overkwam dit).

Wil je meer weten over hoe je veilig kan internetten? Ga naar de leermiddelen op deze site over informatiebeveiliging en privacy.

> Leermiddelen over informatiebeveiliging voor de gehandicaptenzorg

> Leermiddelen over informatiebeveiliging voor de ouderenzorg

 

Bron: CBS