Digitaalvaardig in de zorg

Verpleeghuiszorg & Zorg thuis

‘Een digistarter is geen domkop’


“Er is niks om je voor te schamen als je niet zo digitaal vaardig bent”, zegt Emma Beaujon, directeur van Lyvore. “De wereld raast nou eenmaal voort, het is normaal dat je niet alles kunt bijhouden. Maar ook jij kunt dit gewoon leren.”

Lyvore is een organisatie voor ouderenzorg, thuiszorg en revalidatie in Amersfoort, Baarn, Soest, Driebergen en Bilthoven.

Hoe komt het, denkt u, dat veel mensen in de zorg nog niet erg digitaal vaardig zijn?
“Vroeger leerde je het niet op school. Ik ben nu 60 en ik heb niks digitaals geleerd in mijn jeugd. Op het werk is het altijd heel druk, je hebt geen tijd om het er zomaar even bij te doen. Daarom moet ik als werkgever zorgen dat mensen tijd krijgen om te werken aan hun digitale vaardigheden.”

Waarom vindt u het belangrijk dat uw medewerkers hun digitale vaardigheden verbeteren?
“Technologie hebben we in de zorg gewoon nodig. Klanten willen andere dingen dan vroeger, ze zijn gewend aan technologie. Ook moeten we steeds meer zorg leveren met minder mensen; dan moet je het wel op een andere manier gaan doen. Technologie kan het werk makkelijker en sneller maken, bijvoorbeeld een robot die het zware tilwerk kan doen. Dan houden de zorgverleners tijd over voor de cliënten.”

“Maar het belangrijkste is nog wel dat het plezier in je werk enorm stijgt als je aan je digitale vaardigheden werkt. Want als je iets moeilijk vindt en er tegenop ziet, dan doet dat pijn.”

Hoe gaat u ervoor zorgen dat uw medewerkers digivaardiger worden?
“Alle medewerkers starten met het invullen van de digitale zelftest. Zo krijgt iedereen inzicht in wat hij of zij kan verbeteren. Medewerkers krijgen daarna een individueel advies voor scholing op digitale vaardigheden. Na een jaar vragen we iedereen een eindscan in te vullen. Hopelijk zijn we dan met z’n allen een stukje digivaardiger!”

Hoe digitaal vaardig bent u zelf?
“Nou, het gaat niet vanzelf bij mij. Ik moet mezelf altijd dwingen om een nieuwe app of nieuw systeem te leren. Ik stel dat vaak te lang uit, terwijl dan later blijkt dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.”

Heeft u tips voor medewerkers die digivaardiger willen worden?
“Digitale vaardigheden leer je niet uit een boekje, je moet het gewoon gaan doen. Wees niet bang dat er iets kapotgaat, het gaat niet zo snel mis. En durf te vragen, ik vroeg met de smartphone ook altijd alles aan mijn dochters. Zeker in het begin is het fijn om te werken met iemand naast je. Daarvoor zijn er bij Lyvore digicoaches, zoek hen op als je een vraag hebt.”

“Realiseer je ook dat het heel normaal is dat je iets niet weet. Er is niks om je voor te schamen. De wereld raast nou eenmaal voort, het is niet raar dat je niet alles kunt bijhouden. Je bent geen domkop als je niet digitaal vaardig bent, je hoeft niks te verbergen, je kunt dit gewoon leren.”

Wat is uw eigen digitale leerdoel?
“Ik neem me voor om meteen goed te leren werken met ons nieuwe intranet straks. Geen uitstelgedrag deze keer. Ik wil het intranet goed kunnen gebruiken voor de communicatie met de medewerkers.”